ΝΙΣΥΡΙΟΣ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

Η γνωστή ελληνόφωνη εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυξ», σε ειδική τιμητική έκδοσή της, προ αρκετών δεκαετιών, χαρακτήρισε τον εκ Νισύρου δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Φασουλαρίδη, «πατέρα της εν Αμερική ελληνικής δημοσιογραφίας», συνοδεύοντας τον τίτλο αυτό με την εξής διευκρίνιση: «Μεγάλος, αναμφισβήτητα και βαρύς ο χαρακτηρισμός αυτός. Ίσως να μην εδόθη εις κανέναν άλλον αυτός ο τίτλος. Ίσως κανείς άλλος δεν θα διεκδικήσει να τον λάβη. Διότι όλοι γνωρίζουν, ότι ο πρόδρομος και ο εμπνευστής της ιδέας της δημιουργίας μιας ελληνικής εφημερίδος εις τον Νέον Κόσμον, η οποία θα καθοδηγούσε και θα βοηθούσε τους πρώτους μετανάστας, ήτο ο εκ Νισύρου δημοσιογράφος αείμνηστος Κωνσταντίνος Φασουλαρίδης».

Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Δημητρίου Φασουλαρίδης, γεννήθηκε στο Μανδράκι Νισύρου το 1843. Ακολουθώντας την τάση της εποχής εκείνης, έφυγε πολύ νέος για την Κωνσταντινούπολη, όπου σπούδασε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή. Δίδαξε στα εκεί ελληνικά σχολεία και συνεργάστηκε με τον Σταύρο Βουτυρά στην μεγάλη ελληνική εφημερίδα «Νεολόγος».

Το 1889 έφυγε για την Αμερική, όπου σπούδασε στο φημισμένο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέττης. Αρχικά εργάστηκε ως διερμηνέας στο Ellis Island, και το 1892 έξέδωσε στη Βοστώνη την πρώτη ελληνόφωνη εφημερίδα με τίτλο «Νέος Κόσμος», μια προσπάθεια που κράτησε μόνο λίγους μήνες. Το 1894 ανέλαβε αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Ατλαντίς» της Νέας Υόρκης, και το 1905, μετά από διαφωνία με τον εκδότη της Ατλαντίδος, ξεκίνησε νέα προσπάθεια εκδόσεως νέας δικής του εβδομαδιαίας εφημερίδας στη Νέα Υόρκη, με τίτλο «Σημαία». Στη συνέχεια, προφανώς λόγω οικονομικών δυσκολιών, σε συνεργασία με τον Ιωάννη Μπούρα, ο οποίος εν τω μεταξύ είχεν αρχίσει την έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδος «Θερμοπύλαι», άρχισαν από κοινού την έκδοση της ημερήσιας εφημερίδος «Σημαία-Θερμοπύλαι», μέχρι το 1908.

Αντιγράφουμε από σχετικό άρθρο σε ελληνικό έντυπο της Αμερικής: «Με τα γεμάτα εθνικό παλμό άρθρα του έστρεψε την προσοχή των ομογενών στα εθνικά και κοινωνικά θέματα για τα οποία μέχρι τότε αδιαφορούσαν. Στο πρώτο κύριο άρθρο του πρώτου φύλλου της «Σημαίας», (31-3-1905), έγραφε: ¨Υπέρ των εθνικών συμφερόντων, υπέρ των εν Αμερική ελληνικών παροικιών, υπέρ του αδιασπάστου μέλλοντος του ελληνισμού θα εργασθώμεν εσαεί και εν όσω η πνοή ίσταται εις τα χείλη μας¨. Μαχητής, με φλογερό εθνικό παλμό στάθηκε μέχρι τέλους πιστός στην υπόσχεσή του. Αγωνιζόταν να ξεσηκώσει τον ελληνισμό της Αμερικής για τα ζητήματα της Κύπρου, Κρήτης, Μακεδονίας. Καυτηρίαζε αγανακτισμένος τις μεγάλες δυνάμεις για τις αδικίες τους, τις ελληνικές Αρχές και τους ομογενείς του εξωτερικού όταν δεν έδειχναν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα. Ζητούσε με πόνο εθνική ενότητα και ενίσχυση ηθική και υλική, ειδικά για την παιδεία, αλλά και για τις παροικίες του εξωτερικού, όταν αντιμετώπιζαν δύσκολες συνθήκες.

Πολύτιμη ήταν η προσφορά του και σε άλλους τομείς. Υποστήριζε και βοηθούσε πολύ τους Έλληνες μετανάστες. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση συλλόγων εθνικών και κοινοτικών. Στην Βοστώνη, με τον Ν. Αναγνωστόπουλο ίδρυσαν το εθνικό σωματείο «Μέγας Αλέξανδρος», με πολλούς Αμερικανούς φιλέλληνες ως μέλη. Υπήρξε ένας από τους πρώτους και ενεργητικούς οργανωτές των Νισυριακών σωματείων της Νέας Υόρκης.

Το 1906 εξελέγη πρώτος πρόεδρος της «Πορφυρίδος» (σ.σ. σύλλογος Νισυρίων Ν.Υ.). Δυστυχώς, την εποχή εκείνη, η μικρή ελληνική κοινότητα ήταν διαιρεμένη, μια διαίρεση που επηρέασε και την πορεία των εφημερίδων. Φυματικός, αναγκάστηκε να φύγει για την Ελλάδα τον Μάρτιο του 1909 με το Α/Π ΚΑΡΜΑΝΙΑ. Τα εισιτήρια εξασφαλίστηκαν μετά από έρανο μεταξύ των ομογενών.

Έφθασε στον Πειραιά στις 20 Μαρτίου και λόγω επιδεινώσεως της υγείας του εισήχθη αμέσως στον Ευαγγελισμό και μετά τρεις ημέρες απέθανε σε ηλικία 66 ετών».

Η Εταιρεία Νισυριακών Μελετών, στα πλαίσια της πολιτικής της να προβάλλει και να τιμά το έργο αυτών που πρόσφεραν στο κοινωνικό σύνολο, στην πατρίδα, στις επιστήμες κλπ, απεφάσισε να τιμήσει έστω και μετά από 114 χρόνια, όπως του αξίζει, αυτό τον εκλεκτό ευπατρίδη συμπατριώτη μας, αφιερώνοντας στη μνήμη του τον 22ο τόμο ΝΙΣΥΡΙΑΚΑ.

Δείτε εδώ το πρώτο φύλλο της εφημερίδας ΣΗΜΑΙΑ, 31-3-1905.