ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΙΣΥΡΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ρ.Α.Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ-ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΙΣΥΡΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α. Ε. ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ.

Νίσυρος 8/3/2010
Προς την Ρ.Α.Ε.
Πειραιώς 132 Αθήνα 11854
Θέμα: Αίτηση ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Κύριοι,
Με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του ακριτικού νησιού μας και την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας, και με την προσήκουσα υπευθυνότητα, διατυπώνουμε κατωτέρω τις απόψεις-αντιρρήσεις μας επί της υποβληθείσας στη ΡΑΕ αιτήσεως της ΔΕΗ για χορήγηση αδείας εκμεταλλεύσεως του γεωθερμικού πεδίου της Νισύρου, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι προθέσεις μας είναι άδολες και ειλικρινείς, χωρίς υστερόβουλες σκέψεις για προμήθειες ή άλλου είδους παράνομα οφέλη. Συμμεριζόμαστε την αγωνία των κρατούντων για μείωση της χρήσεως υδρογονανθράκων ώστε να υπάρξει συμμόρφωση προς τις επιταγές της Ε.Ε. δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να επιτρέψουμε την καταστροφή του νησιού μας, θυσία στις επιδιώξεις στυγνών τεχνοκρατών, οι οποίοι, μπροστά στην επιτυχία των στόχων τους και την προσωπική τους ανέλιξη, τίποτε δεν υπολογίζουν. Έτσι κατέστρεψαν την οικολογική αρμονία της Αττικής και άλλων δυστυχώς περιοχών της Ελλάδος, διά της εγκαταστάσεως οχληρών βιομηχανιών. Τώρα κλαίμε όλοι επί των ερειπίων που δημιούργησαν οι άφρονες αποφάσεις των ιθυνόντων. Ασωπός, Πάχη, Αγ. Θεόδωροι, Κερατσίνι κλπ. Αυτό όμως δεν ωφελεί. Σημασία έχει η πρόληψη και όχι η εκ των υστέρων μετάνοια.
Δεν λαμβάνουμε εξ αρχής αρνητική θέση για τη χρήση της γεωθερμίας γενικά, ακόμη και της υψηλής ενθαλπίας, για παραγωγή ενέργειας.
Η Νίσυρος όμως, μικρό ακριτικό νησί στην εσχατιά του Αιγαίου, με επιφάνεια μόλις 40 km2, με ένα μικρό, μόλις 3,5 km2 γεωθερμικό πεδίο, (Aπόφαση ΥΠΑΝ ΦΕΚ Β΄1012/2005), παρουσιάζει σοβαρές ιδιαιτερότητες, (όπως θα εξηγήσουμε πιο κάτω), οι οποίες καθιστούν την τυχόν εκμετάλλευση του πεδίου αυτού επικίνδυνη και καταστροφική για το μικρό νησί μας:
-«Η Νίσυρος ανήκει σε ηφαιστειακή ζώνη υψηλής ενθαλπίας και θεωρείται ως ένα από τα δύο πλέον επικίνδυνα ηφαιστειακά οικοδομήματα στη χώρα μας, όπως αναφέρεται και σε σχετική μελέτη του ΙΓΜΕ. Για τους κινδύνους που συνεπάγεται η εκμετάλλευση γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας σε ενεργά ηφαιστειακά τόξα και μάλιστα επί ή πλησίον ενεργών ηφαιστείων, όπως στην περίπτωση της Νισύρου, η ηγεσία του Υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας είχαν ενημερωθεί προ πολλού χρόνου. Οι εκρήξεις που ακολούθησαν τις γεωτρήσεις και την εγκατάσταση μονάδας γεωθερμικής ενέργειας στο ηφαίστειο Πινατούμπο των Φιλιππίνων, επαλήθευσαν τις προβλέψεις και τους φόβους μου». (Συνημμένο Ενημερωτικό-Εισηγητικό Σημείωμα του Τμηματάρχου Γεωθερμίας του Υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας, από 9/9/1992).
-Οι επιστημονικά τεκμηριωμένες επιφυλάξεις και προειδοποιήσεις του ανωτέρω επιστήμονα, του αρμόδιου για την γεωθερμία, είχαν και πρόσφατα νέα επιβεβαίωση, πέραν αυτής στο Πινατούμπο. Το 2006, άρχισαν γεωτρήσεις στη Βασιλεία της Ελβετίας, από την Geothermal Explorers, για την άντληση γεωθερμικής ενέργειας από σκληρά πετρώματα σε βάθος 3 km. Οι «ειδικοί», ως συνήθως, διεβεβαίωναν ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα από το εγχείρημα, αλλά σεισμικές δονήσεις άρχισαν και το Δεκέμβριο του ιδίου έτους, σεισμός προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και μεγάλο τρόμο και πανικό στους κατοίκους των γύρω περιοχών. Η συσταθείσα Ειδική Επιστημονική Επιτροπή απέδωσε τους σεισμούς στις γεωτρήσεις, τα έργα σταμάτησαν για πάντα και η υπεύθυνη εταιρία πλήρωσε 8 εκ.$ για αποζημιώσεις στους πληγέντες. Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίστηκαν επί ένα ακόμη χρόνο και ξεπέρασαν τις 3.500.
Πρόσφατα, στην Καλιφόρνια, η εταιρία Alta Rock Energy άρχισε την ίδια προσπάθεια όπως στην Βασιλεία και ήδη άρχισαν οι αντιδράσεις του κοινού, ο δε Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βασιλείας Ρούντολφ Μπράουν προειδοποιεί τους αρμόδιους ότι, «θα είναι σφάλμα αν βιαστείτε και δεν λάβετε υπ’όψιν τι συνέβη εδώ». (Συνημμένο, James Glanz στους New York Times, αναδημοσίευση, «Ελευθεροτυπία», 5/7/2009).
Τα αναφερόμενα στην παράγραφο αυτή, έχουν ιδιαίτερη σημασία και αποτελούν την πλέον τεκμηριωμένη απάντηση στο επιχείρημα ότι δήθεν η νέα τεχνολογία έχει εξαλείψει τον κίνδυνο προκλήσεως σεισμικής εξάρσεως από την εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων σε περιοχές που βρίσκονται σε ηφαιστειακά τόξα, όπως η Νίσυρος.
-Για τους λόγους που εξηγούνται επιστημονικά στο ανωτέρω Ενημερωτικό-Εισηγητικό Σημείωμα, η αντλουμένη από τους ταμιευτήρες ενέργεια, δεν αναπληρώνεται σε σύντομο χρόνο, με αποτέλεσμα, τη μείωση των υπέρθερμων ρευστών εντός του ταμιευτήρα. Στο Larderello της Ιταλίας, τα παραγωγικά πηγάδια γεωθερμικής ενέργειας διατηρούσαν το ωφέλιμο φορτίο νερού και θερμοκρασίας για 10 μόνο χρόνια. Στη συνέχεια δημιουργούνται νέες γεωτρήσεις, σε ικανή βεβαίως απόσταση, για τη συνέχιση της παραγωγής ενέργειας.
Επειδή η Ελλάδα και η Ιταλία ανήκουν στην ίδια ορογένεση, την Αλπική, (θέση αποδεκτή από όλους τους επιστήμονες), είναι επόμενο ότι η ίδια διάρκεια ζωής του κάθε πηγαδιού θα πρέπει να αναμένεται και για την ενδεχομένη γεώτρηση στη Νίσυρο. Η Νίσυρος όμως έχει ολική έκταση μόνο 40 km2 «και επομένως δεν υπάρχει η πολυτέλεια επεκτατικής γεωτρητικής γεωθερμικής δραστηριότητας».
Συμπέρασμα του επιστήμονα συντάκτου του ανωτέρω Σημειώματος. «Είναι δυνατόν να ειπωθεί ότι, ανθρώπινη επέμβαση σε φυσικά συστήματα με ευαίσθητες ισορροπίες, όπως είναι τα συστήματα ενεργών ηφαιστειακών τόξων, μπορεί να έχει απρόβλεπτη εξέλιξη». (Αναφερθέν συνημμένο Ενημερωτικό- Εισηγητικό Σημείωμα).
Για το θέμα της διάρκειας ζωής της κάθε γεωτρήσεως, σχετικό και συνημμένο άρθρο των, Δρος Ν. Νικολόπουλου, Α. Σφακιανάκη, Ν. Φραντζή.
-Πέραν των ανωτέρω, θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι σε πρόσφατες μετρήσεις από ομάδα Ελλήνων και ξένων καθηγητών-γεωλόγων διεπιστώθη ότι ο μαγματικός θάλαμος στον κρατήρα του ηφαιστείου της Νισύρου, από 6.000 μ. που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ευρίσκετο, έφθασε προ ολίγων ετών, μόλις στα 1.700 μ. από τον πυθμένα του κρατήρα, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση γιατί θα διαταραχθούν οι λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στα βάθη εκείνα, έστω και αν πρόσφατα παρατηρείται μια κάθοδος της στάθμης.
-Σε σχετική συνάντηση Νισυρίων με τον πρώην Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. κ. Γκαρή και τον Τμηματάρχη Γεωθερμίας κ. Χλαμπουτάκη, στη Βουλή, με πρωτοβουλία πρώην Υπουργού, σε παρατήρηση του Προέδρου της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών, με ποιά οικονομοτεχνικά κριτήρια θεωρείται βιώσιμη μια επιχείρηση ώστε θα ξοδευτούν εκατοντάδες εκατομμυρίων Ευρώ, όταν είναι δεδομένο ότι η λειτουργία της δεν θα διαρκέσει πέραν των 10 ετών, αφού ο ταμιευτήρας έχει έκταση μόνον 3,5 km2, ο κ. Χλαμπουτάκης, χωρίς αντίρρηση από τον κ. Γκαρή, απήντησε ότι δεν θα διαρκέσει 10 έτη αλλά περίπου 20 έτη!
Όταν αυτά δηλώνει ο αρμόδιος Τμηματάρχης της ΔΕΗ, «τί χρείαν έχομεν μαρτύρων» ότι η διάρκεια λειτουργίας θα είναι γύρω στα 10 έτη;
-Ο Διδάκτωρ Χημικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου Columbia κ. Χρ. Κορωναίος, Καθηγητής Μεταπτυχιακού Τμήματος ΕΜΠ στο τμήμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη», σε σχετική επιστολή του, αναφέρει. « Η Νίσυρος, δεν είναι η ίδια περίπτωση με όλες τις άλλες ανά τον κόσμο περιοχές όπου παράγεται ηλεκτρισμός από την γεωθερμία. Τα παραδείγματα άλλων χωρών που επικαλείται η ΔΕΗ δεν έχουν καμμία σχέση με τη Νίσυρο, η οποία έχει έκταση λιγότερη των 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η περιοχή εκμεταλλεύσεως του γεωθερμικού πεδίου είναι μόλις τρία τετρ. χιλιόμετρα. Ποιός σοβαρός μηχανικός που ασχολείται με το θέμα μπορεί να εγγυηθεί ότι η παραγωγή 10ΜW με ρευστά της τάξεως των εκατοντάδων χιλιάδων m3 το έτος που εμπεριέχουν μια σειρά από διάφορες χημικές ουσίες, θα μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα και θα είναι δυνατόν να επανεισαχθεί αυτό το ρευστό στο έδαφος; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι τα ρευστά δεν θα οδηγηθούν στη θάλασσα; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα εγκατασταθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για τον καθαρισμό των αέριων ρύπων; Τα μόνα νησιά που μπορούν εν μέρει να συγκριθούν με τη Νίσυρο είναι αυτά της Μήλου, της Παντελλέρια, και της Γουαδελούπης. Στην Μήλο δεν θα αναφερθώ γιατί όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη με την ανευθυνότητα της ΔΕΗ. Το νησί της Παντελλέριας με έκταση 83 τ.χμ. (σχεδόν διπλάσια της Νισύρου), και πληθυσμό 8.000 κατοίκους έχει πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό. Τα σχέδια για εκμετάλλευση του πεδίου αυτού δεν έχουν υλοποιηθεί λόγω της αρνητικής θέσης των κατοίκων….» (Συνημμένη επιστολή του κ. Κορωναίου).
-Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω φόβων του κ. Κορωναίου, δηλώνουμε ότι εκ του πονηρού επελέγη η συγκεκριμένη θέση για την ανέγερση του εργοστασίου, δίπλα στη θάλασσα, παρ’ότι η επιλογή αυτή συγκεντρώνει άλλα μειονεκτήματα, (μη ύπαρξη υποδομών λιμενικών και χερσαίων κ.ά.). Αν κριτήριο ήταν η μεγάλη απόσταση από τους οικισμούς ή από την καλδέρα, γιατί δεν επελέγη άλλη τοποθεσία κοντά σε κοινοτική οδό; Η επιλογή αποβλέπει με βεβαιότητα στο να απορρίπτονται στη θάλασσα φανερά ή κρυφά, όλα, ή μέρος των αποβλήτων. Για την τοξικότητα των αποβλήτων, παρ’ότι το θέμα αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, παραπέμπουμε στην επιστολή Χ. Κορωναίου και στο άρθρο Ν. Νικολόπουλου, Α. Σφακιανάκη, Ν. Φραντζή.
-Η Νίσυρος, (πλην μικρού τμήματός της στο Β. άκρο), η νησίδα Στρογγύλη και η παράκτια ζώνη, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000 με κωδικό GR 4210007 και κατηγορία SCI.
Επί πλέον, η Νίσυρος και οι πέριξ νησίδες, έχουν χαρακτηρισθεί ως Σημαντικές Περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδος με κωδικό GR 167. Η Ελλάδα, κύρωσε την Διεθνή Σύμβαση για την βιοποικιλότητα στις 4/8/2004 και το Πρωτόκολλο της Καρθαγένης στις 21/5/2004 και κατέστη μέλος στις 19/8/2004.
Παραλλήλως προς την ανωτέρω Δ.Σ. η Ελλάδα ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία της Ε.Ε. 79/409 «για τη διατήρηση των άγριων πτηνών» με την ΚΥΑ 414985/85 και την Οδηγία 92/43 «για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας» με την ΚΥΑ 33318/3028/98.
Σε πρόσφατη έκδοση του ΙΓΜΕ, αναφέρεται σχετικά: «Η Νίσυρος βρίσκεται πάνω στον ανατολικό μεταναστευτικό διάδρομο για τα ασιατικά είδη πτηνών, το σημαντικότερο δρόμο στην πορεία τους προς την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία. Η καταγεγραμμένη παρουσία 450 ειδών χλωρίδας, 85 ειδών ορνιθοπανίδας, 7 ειδών ερπετών, καθώς και η παρουσία της φώκιας Monachus-monachus στις ακτές αναδεικνύουν τη Νίσυρο σε έναν τόπο άξιο ιδιαίτερης προστασίας και μελέτης». (Συνημμένο απόσπασμα από την έκδοση «Ανάδειξη γεωτόπων-γεωπάρκων, συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη» του ΙΓΜΕ).
Με βάση το ανωτέρω θεσμικό πλαίσιο, η Ελλάδα υποχρεούται στην λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί η πραγματοποίηση οποιουδήποτε έργου ή παρεμβάσεως που θα ήταν οχληρά για τα προστατευόμενα είδη. Ο εκκωφαντικός θόρυβος από τη χρήση των γεωτρύπανων, τα τερατώδη ικριώματα που θα τοποθετηθούν, τα αλμόλοιπα και οι άλλες τοξικές ουσίες που θα αποβάλλονται στον αέρα, στη θάλασσα και στο χέρσο χώρο, τόσο κατά τις εργασίες διατρήσεως όσο και λειτουργίας του μελετουμένου εργοστασίου, δεν πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν ώστε να τιμήσει η Ελλάδα την υπογραφή της και τις εξ αυτής υποχρεώσεις της; Εμείς πάντως δηλώνουμε από τώρα ότι θα προσφύγουμε κατά της Ελλάδος στο δικαστήριο της Ε. Ε. αν ευοδωθούν οι άνομοι σκοποί της ΔΕΗ.
-Με βάση την Οδηγία 2003/35 της Ε. Ε. για την πραγματοποίηση κάθε σημαντικού σε σχέση με το περιβάλλον έργου, το κάθε κράτος μέλος, πρέπει να εξασφαλίσει διαδικασίες για την αποτελεσματική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων. Η Οδηγία αυτή, ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με την ΚΥΑ 37111/2021/26/26-9-2003 ΦΕΚ 332 Β΄/2003, ενώ προϋπήρχε ισοδύναμη ρύθμιση με την ΚΥΑ 71961/91 ΦΕΚ 541Β΄/1991. Ο λαός της Νισύρου, αυτός που θα υποστεί τις όποιες συνέπειες από την τυχόν λειτουργία εργοστασίου της ΔΕΗ, έχει εκφράσει με πάνδημο δημοψήφισμα υπό την αιγίδα του Δήμου, την άρνησή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα με ποσοστό 87%. Το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει υποβάλει στη Υπηρεσία σας την αρνητική απόφασή του, τον Μάρτιο του 2001, όταν επεχειρήθη παρόμοιο εγχείρημα για χορήγηση αδείας. Οι απανταχού της γης Νισύριοι, διά των Συλλόγων τους έχουν εκφράσει και το 2001, αλλά και διά του παρόντος, την απόλυτη αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κανένα συλλογικό όργανο Νισυρίων δεν είναι υπέρ της προτάσεως της ΔΕΗ. Οποιοσδήποτε μεμονωμένος έχει θετική άποψη, εκφράζει ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ του απόψεις και μόνον, και με αυτό το δεδομένο θα πρέπει να γίνει και η αξιολόγηση τυχόν θετικής θέσεώς κάποιου. Ως προς το θέμα της αξιοπιστίας της ΔΕΗ, αρκεί να αναφερθούν τα κάτωθι:
α. Η απόπειρα εκμεταλλεύσεως του πεδίου της Μήλου, αποτελεί άκρον άωτον ανευθυνότητας, επιπολαιότητας και αδιαφορίας για τους κατοίκους, το περιβάλλον και το οικοσύστημα και δεν χρειάζεται άλλο σχόλιο.
β. Τριάντα σχεδόν χρόνια μετά τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις στη Νίσυρο, και παρά τις οχλήσεις μας, έχει παρατήσει εκτεθειμένα, τα σκουριασμένα σιδερένια ικριώματα και τις σωληνώσεις αρκετών χιλιομέτρων μήκους, στο πιο τουριστικό μέρος του νησιού, στο ηφαίστειο και δεν επιδεικνύει κανένα ενδιαφέρον να εξαλείψει αυτό το άθλιο θέαμα.
γ. Παρ’ότι, σύμφωνα με την παρ.11 του άρθ. 2 του Π.Δ. 26/2002 (ΦΕΚ 237Δ΄/2002) περί καθορισμού των γενικών και ειδικών όρων δόμησης των παραδοσιακών οικισμών Μανδρακίου, Νικιών και Εμποριού Νισύρου, η ΔΕΗ υποχρεούται να υπογειοποιήσει το δίκτυό της, μέχρι σήμερα δεν προέβη σε καμιά απολύτως ενέργεια και οι τερατώδεις στύλοι της εμποτισμένοι με το καρκινογόνο υγρό, παραμένουν στις θέσεις τους.
δ. Χρόνια τώρα, με τη σύνδεση του δικτύου του νησιού με το δίκτυο της Κω, δεν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει στο νησί μας σταθερή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς πολύωρες διακοπές και μάλιστα κατά τη διάρκεια του θέρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων, οι οποίοι αναγκάζονται να καταναλώνουν αλλοιωμένα τρόφιμα, και να ανανεώνουν τις κατεστραμμένες από τις συχνές διακοπές και αυξομειώσεις της τάσεως συσκευές τους. Παρ’όλα αυτά, αρνείται πεισματικά να συνδέσει τις δύο υπάρχουσες στο νησί γεννήτριές της ώστε σε κάθε διακοπή, να ενεργοποιούνται και να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη παροχή ρεύματος.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι, πολύ πρόσφατα, από τις πρωϊνές ώρες της Παρασκευής 5 Μαρτίου, έως το απόγευμα του Σαββάτου 6 Μαρτίου, η Νίσυρος ήταν χωρίς ρεύμα, με ότι αυτό συνεπάγεται, σε ένα νησί όπου, μεταξύ άλλων, το νερό είναι συγκεντρωμένο σε υπόγειες δεξαμενές στο κάθε σπίτι (στέρνες) και η λήψη του εγίνετο δι’ ανασύρσεως με κουβάδες και σχοινί. Μεσαίωνας; Εκεί μας οδήγησε η ΔΕΗ. Για 30 ολόκληρες ώρες. Και οι γεννήτριες της ΔΕΗ στο νησί παραμένουν εκτός λειτουργίας, αν βέβαια είναι ακόμη εκεί. Τόσο συγκινητικό το ενδιαφέρον και τόση η ευαισθησία της.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι υπάρχουν δύο καλώδια συνδέσεως με την Κω. Το κύριο, παρουσίασε βλάβη από το καλοκαίρι. Και από τότε η παροχή γινότανε με το εφεδρικό και τώρα κόπηκε το εφεδρικό. Για το κύριο καλώδιο; Κανένα ενδιαφέρον από το καλοκαίρι. Αυτή είναι η ΔΕΗ.
ε. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Ε. Ε. εξ αιτίας της αβελτηρίας της ΔΕΗ, για τη χρήση του απαγορευμένου υγρού CLOFFEN, για τη μόλυνση που προκαλεί το εργοστάσιό της στα Λινοπεράματα Ηρακλείου Κρήτης και για άλλες περιπτώσεις, αφού τα εργοστάσιά της στην Πτολεμαϊδα και στον Άγιο Δημήτριο κρίθηκαν τα πιο ρυπογόνα της Ευρώπης.
Χαρακτηριστικό είναι το επιχείρημά της για τη μη βελτίωση των εγκαταστάσεων στα Λινοπεράματα. Επικαλείται το υψηλό κόστος των ειδικών φίλτρων καθαρισμού των εκπομπών.(Απόφαση Δικαστηρίου Ε.Ε. από 7/7/2005, case 364/03). στ. Σε κάθε πόλη στην οποία η ΔΕΗ έχει μονάδα, οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της, λόγω της αδιαφορίας που επιδεικνύει σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
ζ. Ενώ γνωρίζει την αντίθεση των Νισυρίων στο εγχείρημά της, αδιαφορεί προκλητικά και προχωρεί προς υλοποίηση των στόχων της, χωρίς ποτέ να επιδείξει την στοιχειώδη ευαισθησία, να απαντήσει έστω σε κάποιο από τα υπομνήματά μας.
Αυτήν την ΔΕΗ εμείς δεν την εμπιστευόμαστε. Το θέμα του περιβάλλοντος αποτελεί το μέγιστο πρόβλημα της εποχής μας. Η ΔΕΗ, με την μέχρι τώρα επιδειχθείσα πολιτική της, είναι τελείως ανάξια για να της εμπιστευθούμε την τύχη του περιβάλλοντος του νησιού μας.
- Τέλος, επειδή γίνεται πολύς λόγος τελευταία για τον χαρακτηρισμό της Νισύρου ως «πράσινου νησιού», οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Δρ Ν. Νικολόπουλος και Α. Σφακιανάκης MSc, προέβησαν στην εκπόνηση ειδικής μελέτης και προτείνουν εναλλακτικές λύσεις που αν εφαρμοστούν, εξασφαλίζουν την κάλυψη των αναγκών της Νισύρου σε ενέργεια, παρέχουν νέες δυνατότητες απασχολήσεως στους κατοίκους, εξασφαλίζουν παραγωγή νερού με αφαλάτωση, θέρμανση και ψύξη των σπιτιών και άλλα οφέλη για το νησί και τους κατοίκους, χωρίς τη χρήση γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, αλλά μόνον χαμηλής, σε συνδυασμό με άλλες μορφές ΑΠΕ και όλα αυτά με τη συναίνεση των κατοίκων. (Συνημμένη η μελέτη).
- Είναι χαρακτηριστικό και οδηγεί ασφαλώς σε σωστά συμπεράσματα, το γεγονός ότι η ΔΕΗ, αδιαφορεί για την καταστροφή του νησιού, για την αντίδραση των κατοίκων, για το τεράστιο κόστος της επενδύσεως και για την μικρή διάρκεια υπάρξεως του γεωθερμικού πεδίου του νησιού και πεισματικά επιμένει, αποκλείοντας κάθε άλλου είδους εναλλακτική λύση. Καμιά κουβέντα για αιολικά πάρκα σε ένα νησί που το δέρνουν οι άνεμοι χειμώνα-καλοκαίρι, καμιά κουβέντα για φωτοβολταϊκά, σε ένα νησί με ηλιοφάνεια σχεδόν όλο το χρόνο. Εμμονή στην γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας, παρά το τεράστιο κόστος. Ο καθ’ένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Κύριοι
Η Νίσυρος, με την ανάπτυξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, διέρχεται μια περίοδο ακμής. Τα ερειπωμένα σπίτια επισκευάζονται, ξενιτεμένοι επιστρέφουν και εγκαθίστανται μονίμως στο νησί, αλλοδαποί και Έλληνες αγοράζουν σπίτια και ζουν εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε συνδυασμό με το ορυχείο εξορύξεως ελαφρόπετρας στη νησίδα Γιαλί, προσφέρονται ευκαιρίες απασχολήσεως.
Αυτά όλα οφείλονται κυρίως στην τουριστική ανάπτυξη η οποία στηρίζεται στην ανυπέρβλητη ομορφιά του ηφαιστείου και στην οικολογική αρμονία που χαρακτηρίζει τη φύση του νησιού. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι προ ολίγων ετών, σε κεντρικό σημείο του Λονδίνου, γιγαντοαφίσα καλούσε τους Άγγλους να επισκεφθούν τη Νίσυρο, «ένα από τους λίγους αμόλυντους παραδείσους, unpolluted paradise».
Στην μνημονευθείσα ήδη έκδοση του ΙΓΜΕ, αναφέρονται μεταξύ άλλων, «είναι το μοναδικό ενεργό ηφαίστειο του Αιγαίου με τόσο πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Πρόκειται για έναν παράδεισο για τους γεωλόγους, αλλά και κάθε επισκέπτη που σέβεται και αγαπά τη φύση και προσπαθεί να διδαχθεί από την αιώνια σοφία της δράσης της γης για τη δική του απειροελάχιστη στιγμή ύπαρξης».(Συνημμένο απόσπασμα από την έκδοση ΙΓΜΕ).
Περιμένουμε από την επίσημη πολιτεία, να εφαρμόσει στην πράξη τις εξαγγελίες για ειδικό ενδιαφέρον στα παραμεθόρια νησιά και να προωθήσει έργα υποδομών τουριστικής αναπτύξεως, όπως, δημιουργία οικολογικού-γεωλογικού πάρκου, αποκατάσταση των εγκαταστάσεων των παλαιών ιαματικών λουτρών που η αγάπη των Νισυρίων κατεσκεύασε αρχές του 20ου αιώνα, ώστε τώρα να εξελιχθούν σε σύγχρονη εγκατάσταση υδροθεραπείας (spa) και γενικά έργα με σεβασμό στο περιβάλλον και στην οικολογική αρμονία του νησιού, που θα δώσουν προοπτικές στο νησί και τους κατοίκους του. Όχι καμινάδες με καπνούς, μόλυνση και τσιμεντοποίηση εκεί που σήμερα ο κόσμος θαυμάζει την αμόλυντη ομορφιά της φύσεως. Αν είναι να δει καμινάδες, τις βλέπει και στην πατρίδα του στην ΒΔ Ευρώπη. Δεν θα έρθει στη Νίσυρο για να τις δει.
Για όλους αυτούς τους λόγους, διατυπώνουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια για εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας από την ΔΕΗ και από οποιονδήποτε άλλον, σας καλούμε να αφουγκραστείτε την αγωνία της Νισύρου, και να αρθείτε στο ύψος που η θέση σας απαιτεί, μη παρασυρόμενοι από τη δύναμη της ισχυρής ΔΕΗ απορρίπτοντας το αίτημά τους.
Διερωτώνται πολλοί, πώς τολμούμε να τα βάλουμε με τη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλάδος, αφού είναι βέβαιον ότι τίποτε δεν θα επιτύχουμε. Εμείς όμως, με την αυτοπεποίθηση που μας δίνει η σκέψη ότι αγωνιζόμαστε για την επικράτηση του δικαίου και του ορθού, απαντούμε, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση: «Δικαστές δεν υπάρχουν μόνο στο Βερολίνο, υπάρχουν και στην Αθήνα». Ελπίζουμε να μη μας διαψεύσετε.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ,
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΙΣΥΡΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γεώργιος Ν. Σακελλαρίδης

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΝΙΣΥΡΙΑΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
ΡΟΔΟΥ «Η ΠΟΡΦΥΡΙΣ»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δημήτριος Εμ. Καραγεώργης

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΝΙΣΥΡΟΥ
H ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δέσποινα Ι. Μελαχροινάκη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΙΣΥΡΙΑΚΩΝ
ΜΕΛΕΤΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κωνσταντίνος Διαμ. Χαρτοφύλης

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΙΣΥΡΙΩΝ
ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΓΝΩΜΑΓΟΡΑΣ»
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ιωάννης Διαμ. Χαρτοφύλης

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΙΣΥΡΙΩΝ
ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΗΠΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γεώργιος Αν. Ανδριώτης

Σημείωση: Το κείμενο συνέταξε ο Πρόεδρος της Εταιρείας μας Κων. Χαρτοφύλης και το προσυπέγραψαν όλοι οι Νισυριακοί Σύλλογοι.