Κυρίες και κύριοι
Παρά τις πρωτοφανείς καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε λόγω της γνωστής πανδημίας, η Εταιρεία μας, δεν αδράνησε και δεν υπέστειλε τη σημαία του αγώνα για την υλοποίηση του σκοπού της και την εμπέδωση συναισθημάτων ικανοποιήσεως, σε όλους εσάς που μας εμπιστευτήκατε τις τύχες της κατά τις τελευταίες αρχαιρεσίες του Ιανουαρίου του 2018. Με συναίσθημα ευθύνης έναντι της τιμής που μας προσδώσατε με την εμπιστοσύνη σας, εργαστήκαμε, πάντα με υπευθυνότητα και ενθουσιασμό, ώστε σήμερα εμφανιζόμαστε ενώπιόν σας με ψηλά το κεφάλι για να παρουσιάσουμε τα πεπραγμένα μας:
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ
1. Όπως σας είχαμε ενημερώσει με την έκθεση πεπραγμένων της προηγουμένης θητείας, επειδή ο τόμος Η ΝΙΣΥΡΟΣ ΧΟΡΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΡΑΟΥΔΑ, αποτελούσε τη συμμετοχή της Εταιρείας μας στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 70 χρόνων από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό, θεωρήσαμε σκόπιμο να τον επιδώσουμε επισήμως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά την εκεί επίσκεψή μας, και χάρις στην μακρά φιλική σχέση του προέδρου μας μαζί του, ο Πρόεδρος κ. Πρ. Παυλόπουλος απεδέχθη με προθυμία την πρότασή του προέδρου μας να επισκεφθεί τη Νίσυρο στις 7 Μαρτίου του 2018 και να λαμπρύνει με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις. Η επίσκεψη εστέφθη τελικά από μεγάλη επιτυχία, χάρις στην προθυμία όλων των συμπατριωτών μας με την καθοδήγηση του δήμου, και την εκεί παρουσία του δημάρχου της Καλαμάτας με αντιπροσωπεία μελών του Δ.Σ. και μελών δύο πολιτιστικών συλλόγων της πόλεως, με την οποία η δήμος μας έχει αδελφοποιηθεί από το 2000. Έτσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτή την τόσο συμβολική ημέρα, των εβδομήντα χρόνων από την ενσωμάτωση, δεν ευρέθη στην πρωτεύουσα του νομού, στη Ρόδο, αλλά στη Νίσυρο, γεγονός που απετέλεσε πρώτη είδηση σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας, με εκτενή ρεπορτάζ και εικόνες από τη Νίσυρο, αλλά και σε αρκετά του εξωτερικού λόγω της αναφοράς του Προέδρου κατά την ομιλία του, στις τουρκικές προκλήσεις. Χαρακτηριστικές φωτογραφίες είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα μας, www.nisyriakesmeletes.gr στο Κεφ. Δραστηριότητες/Εκδηλώσεις.
2. Μετά από προσπάθειες δύο ετών, τελικά επιτύχαμε την καταχώριση, ως εθίμων της Νισύρου, στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος, στα πλαίσια της UNESCO, της Καλαντήρας, που ήδη έχει καταχωριστεί και των χορών, Καμάρες και Κούππα που θα περάσουν εντός των ημερών από την ειδική Επιτροπή για την τελική έγκριση. Ήδη προετοιμάζουμε τις φωτογραφίες και ταινίες που θα συμπληρώσουν την περιγραφή των εθίμων στις ιστοσελίδες της UNESCO και του ΥΠΠΟΑ. Μια ακόμη προσπάθεια για προβολή της Νισύρου και κατοχύρωση των εθίμων μας, είχε επιτυχή έκβαση.
3. Μετά από αίτημα της καθηγήτριας που συντονίζει τις ενέργειες για την ένταξη της Νισύρου στον Κατάλογο γεωπάρκων της UNESCO, αποστείλαμε σχετική επιστολή προς τον διεθνή Οργανισμό, τονίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Νισύρου που συνηγορούν υπέρ της εντάξεώς της στον σχετικό κατάλογο.
ΤΟΜΕΑΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
1. Το εκλεκτό μέλος μας, μέλος της επιστημονικής μας Επιτροπής και πολυγραφότατος συνεργάτης μας, ο καθηγητής Ζαχαρίας Τσιρπανλής, μας εμπιστεύτηκε ένα πράγματι μνημειώδες έργο του για να το εκδώσουμε. Μετά από κοπιώδη εργασία πέραν των δέκα ετών, περάτωσε το πόνημά του με τίτλο, «ΓΑΜΗΛΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ. 18ος ΑΙΩΝ», και μας το παρέδωσε για έκδοση. Αποτελεί ανάλυση 340 προικοσυμφώνων της Νισύρου, από το 1850 έως το 1894, γενική περιγραφή του θεσμού και σύγκριση με ανάλογους θεσμούς σε άλλα μέρη του Αιγαίου αλλά και γενικότερα της Ελλάδος. Η παρουσίαση έγινε τόσο στη Νίσυρο τον Αύγουστο του 2018, οπότε τον καθηγητή εξεπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, όσο και στον Πειραιά, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Κλεόβουλος ο Λίνδιος, παρουσία και πάλιν του Μητροπολίτου μας. Και οι δύο εκδηλώσεις σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Στην εκδήλωση της Νισύρου, ο πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Χαρτοφύλης απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. καθηγητή, ως αναγνώριση της μεγάλης πνευματικής του προσφοράς, προς την Εταιρεία μας και τη Νίσυρο. Την πλακέτα παρέλαβε ο Μητροπολίτης μας, ως εκπρόσωπος του καθηγητού.
Εκτός από τις δυο αυτές εκδηλώσεις, με δική μας πρόταση, το πολιτιστικό ίδρυμα του δήμου Αθηναίων Βασίλειος Βαρίκας, σε ειδική τελετή, βράβευσε τον συγγραφέα του έργου αυτού. Στην εκδήλωση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Εταιρείας μας.
Στην εκδήλωση του δήμου Αθηναίων, ο μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ απένειμε στον τιμώμενο «τον χρυσούν σταυρόν της εν Δωδεκανήσω εκκλησίας», τον οποίον παρέλαβε εκ μέρους του τιμωμένου ο πρόεδρός μας.
Για την έκδοση αυτή έχουν γραφεί κολακευτικότατα σχόλια στον ημερήσιο τύπο, από ανθρώπους του πνεύματος, εξαίροντας την επιστημονική αξία του και γενικώς η έκδοση αυτή έτυχε μεγάλης αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα, αφού το απέκτησαν καθηγητές πανεπιστημίων και άλλα άτομα πέραν του συνήθους κύκλου των αποδεκτών των εκδόσεών μας.
2. Το 2020 εκδώσαμε τον 21ο τόμο ΝΙΣΥΡΙΑΚΑ, με την συνεργασία εξαιρέτων συνεργατών. Ο τόμος των 460 σελίδων με το περιεχόμενο διαιρεμένο σε πέντε θεματικές ενότητες, είναι αφιερωμένος στον αείμνηστο συμπατριώτη μας Κώστα Μούρα, ως ένα ελάχιστο δείγμα της αναγνωρίσεως της μεγάλης προσφοράς του προς την γενέτειρά μας, αλλά και των προσπαθειών του για την ίδρυση της Εταιρείας μας.
Με την έκδοση αυτή, εγκαινιάστηκε και μια νέα διαδικασία, η οποία αποτελεί μια λύση στο θέμα της χορηγίας. Πολλές φορές, υπήρχε η επιθυμία του δήμου να επιδοτήσει μια έκδοσή μας, αλλά αυτό προσέκρουε σε νομοθετικά κωλύματα. Μετά από σχετική έρευνα βρέθηκε η λύση. Δεν υπάρχει πρόβλημα εγκρίσεως της δαπάνης, αν ο δήμος συμμετέχει ως συνεκδότης. Έτσι θα είδατε, ότι για πρώτη φορά η έκδοση του 21ου τόμου ήταν κοινή, του δήμου και της Εταιρείας μας. Γόρδιοι δεσμοί πάντα υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα, πάντα υπάρχουν και τα σπαθιά για να τους κόβουν.
Οι διαδικασίες εκδόσεως επερατώθησαν εγκαίρως, αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων, η παρουσίαση δεν πραγματοποιήθηκε το 2020, αλλά το 2021.
3. Το 2021 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στη Νίσυρο και την ανακήρυξή του σε επίτιμο πρόεδρο της Εταιρείας μας. Για να διασωθούν από τη λήθη, τόσο η άψογη οργάνωση της υποδοχής που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη επιτυχία της επισκέψεως, όσο και οι, υψίστης σημασίας, παραινέσεις του προκαθημένου της εκκλησίας μας, παρεκλήθη ο Γιάννης Χαρτοφύλης, (ο οποίος είχε και την ιδέα τόσο του εορτασμού των 600 ετών, όσο και της προσκλήσεως του Οικ. Πατριάρχου), να συγκεντρώσει όλο το σχετικό υλικό και να περιγράψει το χρονικό της επισκέψεως. Με το υλικό που συγκεντρώθηκε εκδόθηκε ο τόμος με τίτλο, «Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ. 4-6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2001», ο οποίος παρουσιάστηκε στη Νίσυρο, τον Αύγουστο του 21 μαζί με τον 21ο τόμο των ΝΙΣΥΡΙΑΚΩΝ, αφού τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα. Η αθρόα προσέλευση των συμπατριωτών μας ήταν άλλη μία απόδειξη της εκτιμήσεως του έργου της Εταιρείας μας. Χορηγός της εκδόσεως ήταν ο εκπρόσωπός μας στην Αμερική Ντίνος Ράλλης, ο οποίος είναι και Άρχων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
4. Ήδη αρχίσαμε τις διαδικασίες για την έκδοση του 22ου τόμου ΝΙΣΥΡΙΑΚΑ, με προγραμματισμό παρουσιάσεως τον Αύγουστο του 23 στη Νίσυρο. Όποιος ενδιαφέρεται για την συγγραφή εργασίας, να επικοινωνήσει με τον νέο πρόεδρο της Εταιρείας.
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
Η ιστοσελίδα μας συνεχώς εμπλουτίζεται ώστε να εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο το σκοπό για τον οποίο την δημιουργήσαμε.
Α. Από διάφορες πηγές αντλήσαμε πληροφορίες για την ύπαρξη έργων τέχνης με προέλευση τη Νίσυρο, τα οποία εκτίθενται σε διάφορα μουσεία του εξωτερικού. Σκεφθήκαμε λοιπόν, να συγκεντρώσουμε στοιχεία για το καθ’ ένα από αυτά, γιατί αυτά αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της πολιτιστικής αναπτύξεως της Νισύρου.
Έτσι, έχουμε επιδοθεί σε μια μακροχρόνια και συνεχή έρευνα, με αποτέλεσμα να έχουμε μια καλή σοδειά, και για την ανάλογη προβολή αυτών των έργων, δημιουργήσαμε στην ιστοσελίδα μας ειδικό Κεφάλαιο με τίτλο, «Νισύρικα έργα τέχνης σε ξένα μουσεία», ώστε να είναι προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.
1. Πρώτη ανάρτηση ήταν οι φωτογραφίες από τα τρία νισύρικα κεντήματα που εντόπισε στο μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου η Μαρία Χαρτοφύλη, και τα οποία φωτογράφισε με την άδεια και την ουσιαστική βοήθεια του Διευθυντού του μουσείου.
2. Η μαρμάρινη στήλη του εφήβου της Νισύρου που εκτίθεται στο μουσείο της Κων/λεως για την αρπαγή της οποίας αναφέρεται λεπτομερώς ο αείμνηστος Λάζαρος Κοντοβερός, είναι το δεύτερο έργο τέχνης. Σημειώνεται εδώ ότι μετά από τις δηλώσεις τόσο του Τούρκου πρωθυπουργού, όσο και του υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας κατά τις διαδοχικές επισκέψεις τους στο μουσείο Ακροπόλεως, ότι επιβάλλεται η επιστροφή όλων των έργων τέχνης στους χώρους προέλευσής τους, αποστείλαμε επιστολή και προς τους δύο, με τις οποίες τους καλούσαμε να μας επιστρέψουν τη στήλη αυτή, ώστε να αποδείξουν συνέπεια λόγων και έργων.
3. Διαβάζοντας μια νέα έκδοση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διεπιστώσαμε ότι το ζεύγος των Άγγλων αρχαιολόγων Theodore και Marble Bent είχαν επισκεφθεί τη Νίσυρο το 1885 και μεταξύ άλλων πληροφορηθήκαμε ότι άλλος Άγγλος αρχαιολόγος, ο Charles Newton είχε προηγηθεί και μάλιστα ότι είχε προβεί σε ανασκαφές και ότι τα λίγα ευρήματά του εκτίθενται στο Βρετανικό μουσείο. Η επίσκεψη του Bent είχε μεγάλη σημασία, γιατί, μέχρι τότε, γνωρίζαμε μόνο τους δύο από τους τρεις δωρητές των κεντημάτων που ανεφέρθησαν προηγουμένως. Ο τρίτος, κάποιος Bent, από τη συλλογή του οποίου προήρχετο το τρίτο κέντημα, μας ήταν άγνωστος. Τώρα λοιπόν, ο κύκλος έκλεισε, αφού μάθαμε ποιος ήταν ο Bent. Μας έκανε όμως εντύπωση το γεγονός ότι, όπως η σύζυγος του Bent γράφει, τα ευρήματα του Newton ευρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο, το οποίο όμως, είχαμε ερευνήσει με πολλή προσοχή, μήπως εντοπιστεί κάποιο έκθεμα από τη Νίσυρο, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Τελικώς αρχίσαμε αλληλογραφία με το Βρετανικό μουσείο απ’ όπου πληροφορηθήκαμε ότι τα ευρήματα αυτά, ευρίσκονται στις αποθήκες του. Ζητήσαμε και αποκτήσαμε φωτογραφίες τις οποίες έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας, κι έτσι τα εκθέματα αυτά είναι προσβάσιμα στον καθ’ ένα. Είναι δύο ερυθρόμορφα αγγεία, ένα ξίφος του 1600 π.Χ. και δύο δακτυλίδια, ένα χρυσό και ένα ασημένιο.
4. Ο αείμνηστος Βασίλης Παπακώστας, στο έργο του «Η ιστορία της Νισύρου», αναφέρεται σε ένα μαρμάρινο αγαλματίδιο από τη Νίσυρο, που εκτίθεται στο μουσείο του Βερολίνου. Στο Βερολίνο όμως υπάρχουν έξη μουσεία. Το ανακαλύψαμε κι αυτό μετά από επίμονη έρευνα, και η φωτογραφία του ευρίσκεται στο ίδιο Κεφάλαιο της ιστοσελίδας μας.
5. Από πληροφορία της φίλης της Νισύρου αρχαιολόγου Μελίνας Φιλίμωνος-Τσοποτού, πληροφορηθήκαμε ότι στο ίδιο μουσείο υπάρχουν και πήλινα ειδώλια από τη Νίσυρο. Με νέες προσπάθειες, αποκτήσαμε φωτογραφίες και από τα οκτώ πήλινα ειδώλια και είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα μας.
Η προσπάθεια συνεχίζεται και σε συνεργασία με την αρχαιολόγο Δρα Αποστόλου Εύα, υποδιευθύντρια του νομισματικού μουσείου στην Αθήνα, θα αναρτήσουμε φωτογραφίες και πληροφορίες για το πού βρίσκονται νισύρικα νομίσματα. Αν κάποιος έχει στοιχεία για νισύρικο έργο τέχνης που βρίσκεται σε κάποιο μουσείο, παρακαλούμε να μας ενημερώσει, για τα περεταίρω.
Β. Πολύ συχνά, είμαστε δέκτες αιτημάτων για παροχή πληροφοριών σχετικά με πολιτισμικά θέματα του νησιού μας. Σκεφθήκαμε λοιπόν, ότι θα ήταν καλό, στην ιστοσελίδα μας να αναρτήσουμε, κατά το δυνατόν, όλες τις εργασίες σχετικά με θέματα της Νισύρου, που εμπίπτουν εντός του κύκλου των ενδιαφερόντων την Εταιρεία μας. Έτσι, στην ιστοσελίδα μας δημιουργήσαμε Κεφάλαιο με τίτλο «Μελέτες για τη Νίσυρο που έχουν δημοσιευθεί σε εκδόσεις εκτός από τις δικές μας». Μέχρι τώρα έχουν αναρτηθεί 26 μελέτες και ήδη συγκεντρώνουμε και άλλες για μελλοντική ανάρτηση.
Είναι σκόπιμο να σημειώσω στο σημείο αυτό, ότι με την ιστοσελίδα μας, η Εταιρεία μας έγινε ευρέως γνωστή όχι μόνο σε πανελλήνιο αλλά και σε διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι οι αναρτήσεις είναι σε ελληνικά και αγγλικά. Έτσι, πολλοί ενδιαφερόμενοι, διά της ιστοσελίδας, έρχονται σε επαφή μαζί μας για να συζητήσουν θέματα που τους ενδιαφέρουν.
Ως προς την ποιότητα της ιστοσελίδας μας, χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που μας απέστειλε Δωδεκανήσια, διδάκτωρ ιστορίας, η οποία συγκεντρώνει πολιτισμικά στοιχεία από τα νησιά μας για τη δημιουργία ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας Δωδ/κών Σωματείων. Όταν, σε ερώτησή της την ενημερώσαμε ότι στην ιστοσελίδα μας θα βρει ότι ζητά, σε ότι αφορά στη Νίσυρο, αφού την μελέτησε, μας απήντησε: «Η ιστοσελίδα σας είναι εκπληκτική. Θα χρησιμοποιήσω πολλές παραπομπές στο διδακτορικό μου. Επίσης είδα και τα εκθέματα στα μουσεία του εξωτερικού! Συγχαρητήρια για την προσπάθειά που σας δικαιώνει απολύτως».
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια καθιερώσαμε την αφιέρωση του κάθε τόμου σε άτομο ή άτομα που έχουν προσφέρει πολλά στην πατρίδα μας. Είθισται, για πολλούς και διαφόρους λόγους, οι αφιερώσεις να αφορούν σε άτομα τα οποία έχουν απέλθει από το μάταιο κόσμο. Αναφύεται όμως το ερώτημα, θα πρέπει να απέλθει κάποιος για να τιμηθεί; Γι αυτό και καθιερώσαμε άλλου είδους τιμή γι’ αυτούς που το αξίζουν, όταν ακόμη είναι εν ζωή. Έτσι, το 2019, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώσαμε στη Νίσυρο, τιμήσαμε έναν συμπατριώτη μας ο οποίος χαίρει της γενικής εκτιμήσεως και του οποίου η πνευματική προσφορά τυγχάνει γενικής αναγνωρίσεως όχι μόνο από τους Νισύριους αλλά και από όλους τους Δωδεκανησίους και όχι μόνο. Τιμήσαμε τον Μιλτιάδη Λογοθέτη για την πνευματική προσφορά του οποίου δεν χρειάζεται να αναφερθούμε, αφού είναι γνωστή σε όλους.
Στην εποχή μας υπάρχουν ακόμη συνάνθρωποί μας οι οποίοι θεωρούν υποχρέωσή τους να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς ανταμοιβή, χωρίς να αποβλέπουν σε κάποιο όφελος. Επειδή θεωρούμε ότι εμείς οι υπόλοιποι έχουμε επίσης υποχρέωση να αναγνωρίσουμε και να εξάρουμε αυτές τις πρωτοβουλίες, καθιερώσαμε τα τελευταία χρόνια να επιβραβεύουμε τα άτομα αυτά. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, απονέμουμε σε κάθε εκδήλωσή μας τιμητικές πλακέτες σε άτομα που προσφέρουν. Φέτος, στα πλαίσια της παρουσιάσεως του τόμου για την επίσκεψη του Πατριάρχου στη Νίσυρο, τιμήσαμε τους δύο αποχωρήσαντες ιεροψάλτες οι οποίο επί σειράν ετών, προσέφεραν χωρίς αμοιβή τις υπηρεσίες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βράβευση αυτή, ήταν η τελευταία χαρά που ένοιωσε ο αείμνηστος Νικήτας Μαστρογιάννης, ο οποίος δεν παρέστη μεν για λόγους υγείας, αλλά όταν τον ενημέρωσε ο ανεψιός του, συγκινημένος, τον παρεκάλεσε να μας ευχαριστήσει εκ μέρους του. Μετά από 3μέρες,εγκατέλειψε τα εγκόσμια. Το 2020 τιμήσαμε τον Ιάκωβο Χατζηνικολάου για την συνεχή και ευρεία κοινωνική προσφορά του στην κοινωνία του νησιού μας και το 2019 απενείμαμε τιμητικές πλακέτες στους συνεργάτες μας Γιώργο Κουμέντο και Νίκο Σφακιανό με το τέλος της συνεργασίας μας.
Εξ άλλου, ας μην ξεχνάμε ότι με δική μας πρόταση, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε το 1999 τον Έπαινόν της στο σύλλογο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος Αμερικής, και αργότερα, στο σύλλογο «Δωδεκανησιακή Μέλισσα», με το τεράστιο κοινωνικό της έργο. Σεμνυνόμεθα, τονίζοντες ότι ενώ το έργο της Μέλισσας, είναι πανδωδεκανησιακό, η Εταιρεία μας, μόνη αυτή, είχε την πρωτοβουλία να προτείνει και να επιτύχει την απονομή ηθικής αμοιβής από την Ακαδημία Αθηνών.
Στα ίδια πλαίσια, εμείς προτείναμε το προηγούμενο έτος, στον υπουργό ναυτιλίας και στον Πρόεδρο του ΝΑΤ, να καλέσουν στον Πειραιά και να βραβεύσουν τον συνταξιούχο ναυτικό από την Τήλο, Γ. Μανουσάκη για τις μεγάλες δωρεές του υπέρ του κοινωνικού συνόλου της Δωδεκανήσου. Και είμεθα ευτυχείς γιατί η πρότασή μας έγινα δεκτή με ενθουσιασμό, ο ναυτικός εκλήθη στον Πειραιά και σε ειδικές τελετές, εβραβεύθη από τον υπουργό ναυτιλίας, το ΝΑΤ και το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη. Κανείς άλλος δεν συγκινήθηκε από την αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δωδεκανήσιου ναυτικού.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
1. Πληροφορηθέντες ότι στο ΥΠΠΟΑ έχει καταρτισθεί Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων. ερευνήσαμε το θέμα, ακολουθήσαμε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και έτσι η Εταιρεία καταχωρίστηκε στο μητρώο αυτό, με α.α. 37847.
2. Μετά από πρόταση του τηλεοπτικού προγράμματος «Ανάδειξέ το», ο ομιλών, έδωσε συνέντευξη, παρουσία όλων των μελών του Δ.Σ. και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, παρουσίασε το σκοπό ιδρύσεως της Εταιρείας, την όλη δράση της και τον προγραμματισμό δράσεως της. Η συνέντευξη προβλήθηκε από τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς της Αθήνας και ορισμένους περιφερειακούς και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας, στο Κεφ. Δραστηριότητες/Εκδηλώσεις.
ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
Μετά την αγορά από τον δήμο Νισύρου του διαμερίσματος που συνορεύει με το ήδη υπάρχον διαμέρισμα των γραφείων μας, δωρεά, ως γνωστόν του αείμνηστου Αρμόδιου Γιαννίδη, και επειδή υπήρχε δυσκολία έγκαιρης εκταμιεύσεως από τον δήμο του απαιτουμένου για την επισκευή ποσού, και ο καιρός περνούσε χωρίς αποτέλεσμα, αναλάβαμε πρωτοβουλία και στις δύο φάσεις επισκευών, τόσο για την συνένωση των δύο σαλονιών και τη δημιουργία του νέου χώρου συγκεντρώσεων, όσο και του υπολοίπου, για τη φιλοξενία εμπερίστατων συμπατριωτών μας, που κι αυτό ήταν πρόταση της Εταιρείας μας. Έτσι, με απόφαση του Δ.Σ. και σε συνεχή συνεργασία με τον δήμο, λάβαμε προσφορές, επελέγη από το δήμο ο μειοδότης, της κάθε εργασίας, άρχισαν οι εργασίες με σταδιακή καταβολή χρημάτων, και υποβολή των τιμολογίων στον δήμο. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και σεις, όλες οι εργασίες επερατώθησαν και ήδη το διαμέρισμα είναι στη διάθεση του δήμου για χρήση, ενώ η παροικία έχει στη διάθεσή της ένα αξιοπρεπή χώρο για συγκεντρώσεις. Ο δήμος, άρχισε ήδη να εξοφλεί σταδιακά τα δαπανηθέντα ποσά για αποκατάσταση του αποθεματικού της Εταιρείας μας.
Η τελική δαπάνη έφθασε στο ποσό των 16.492,84 ΕΥΡΩ. Ήταν οφειλομένη ανταπόδοση στο δήμο, μετά τη δική του προσφορά για αγορά του διαμερίσματος, αλλά και για την κάλυψη της δαπάνης των κοινοχρήστων ολοκλήρου του ορόφου. Χαρακτηριστική είναι η ακροτελεύτια παράγραφος σε επιστολή του δήμου: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά εσάς προσωπικά κ. Πρόεδρε και το ΔΣ της ΕΝΜ για την φροντίδα και την μέριμνα της αποπεράτωσης αυτής της ανακαίνισης που δίχως τη δική σας συμβολή και την αγάπη σας για τη Νίσυρο δεν θα ολοκληρωνόταν με τέτοια επιτυχία».
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Θεωρούμε υποχρέωσή μας να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας, σε όσους μας βοήθησαν οικονομικά ή ηθικά στην προώθηση του σκοπού της Εταιρείας μας, και ιδιαιτέρως, τον μεγάλο ευεργέτη και αντιπρόσωπό μας στην Αμερική Ντίνο Ράλη, το μέλος και μέλος της Επιστημονικής μας Επιτροπής Μαίρη Μαλιαράκη-Κουρούνη, τον φίλο και ευεργέτη μας Μιχάλη Ν. Φραζή, το σύλλογο Νισυρίων Φλόριδας ΗΠΑ και τον δραστήριο Πρόεδρό του Νίκο Ιντζέ, και τον Γιάννη Κουλιανίδη. Τους διαβεβαιώνουμε ότι με τις πρωτοβουλίες τους, εμείς αισθανόμαστε μεγαλύτερες τις ευθύνες μας και ταυτόχρονα, οπλιζόμαστε με δύναμη, υπομονή και επιμονή για να συνεχιστεί η δράση της Εταιρείας και από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει από τις σημερινές αρχαιρεσίες, με ένα και μοναδικό στόχο. Την προβολή της Νισύρου.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ σε μια άλλη σημαντική προσφορά του Ντίνου του Ράλη, με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ο Ντίνος μας προσέφερε τις δυο παραδοσιακές στολές, Νισυριάς και Νισύριου, με χειροποίητο κέντημα, τις οποίες τοποθετήσαμε στις ειδικές βιτρίνες που βλέπετε και που κοσμούν την αίθουσά μας. Για μια ακόμη φορά, ευχαριστούμε τον Ντίνο.
Με αυτή τη δράση, κάτω από τις γνωστές δύσκολες συνθήκες, ζητούμε την έγκριση των πεπραγμένων, με την ευχή και προτροπή, το νέο Δ.Σ. που θα εκλεγεί σήμερα, να συνεχίσει το δημιουργικό έργο της Εταιρείας, οδηγούμενο, από την αγάπη προς τον γενέθλιο τόπο, και από σεβασμό στη μνήμη των ιδρυτών και των δημιουργών, της, πράγματι αξιέπαινης δράσεώς της, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.