ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΗΝίσυρος βρίσκεται στο μέσον του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος, με έκταση 42 περίπου τετρ. χιλιομέτρων. Σ’ αυτήν ανήκουν οι νησίδες, Αγ. Αντώνιος, Γιαλί, Παχειά, Πυργούσα ή Περγούσα, Καντελέουσα ή Κανδυλιούσα και Στρογγυλή. Aπέχει δέκα ναυτικά μίλια από τα νότια παράλια της Κω και εννέα ν. μ. από το ακρωτήριο Κριός της Μικράς Ασίας, (αρχαία Κνίδος). Οι μόνιμοι κάτοικοί της σήμερα πλησιάζουν τους 1.000, κατανεμημένοι σε τέσσερις οικισμούς, το Μανδράκι (πρωτεύουσα), τα Νικειά, τον Εμπορειό και τους Πάλους και ασχολούνται κυρίως, στα δύο ορυχεία εξορύξεως ελαφρόπετρας και περλίτη στο Γιαλί, και σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό. Ελάχιστοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την γεωργία και την αλιεία. Το σχετικά άγονο και τελείως άνυδρο του εδάφους, ανάγκασε πολλούς Νισύριους να μεταναστεύσουν, κατά τον 18ο και 19ο αιώνα στα τότε γνωστά και ακμάζοντα κέντρα Ελληνισμού της διασποράς, στην Κωνσταντινούπολη και γενικά στα παράλια της Μικράς Ασίας, στην Οδησσό, στην Ρουμανία, στην Αίγυπτο και στα παράλια της Βορείου Αφρικής, μέχρι και την μακρινή Μαντζουρία. Αργότερα, στην Αυστραλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά. Μεγάλος αριθμός Νισυρίων ζουν σήμερα και στην Αττική, στην Ρόδο και στην Κω. Οι δυσκολίες της ζωής που αντιμετώπιζαν οι Νισύριοι της διασποράς σε συνδυασμό και με το αρκετά ανεπτυγμένο συναίσθημα της φιλοπατρίας, ήταν τα κύρια αίτια ιδρύσεως παροικιακών συλλόγων στους τόπους της νέας διαμονής τους. Έτσι υπάρχουν στοιχεία τέτοιων συλλόγων των Νισυρίων της Κωνσταντινουπόλεως, από τον 19ο αιώνα και αργότερα της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Σκοπός όλων των συλλόγων ήταν η συμπαράσταση στους νεοαφικνουμένους συμπατριώτες και η παροχή βοηθείας στη μικρή πατρίδα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών. Υπάρχουν αξιοθαύμαστα τεκμήρια αυτής της βοήθειας προς την Νίσυρο. Κτήρια σχολείων, μέρος των κτηριακών εγκαταστάσεων των ιαματικών λουτρών του δήμου, υδατοδεξαμενές, πληρωμή των εξόδων για τη λειτουργία σχολείων, πληρωμή εξόδων για την παραμονή ιατρού, αποστολή φαρμάκων, ρουχισμού και τροφίμων αμέσως μετά τον πόλεμο κλπ. Αργότερα διαπίστωσαν ότι ήταν αναγκαία η ίδρυση ενός σωματείου, που θα είχε ως αποκλειστικό σκοπό την προστασία και την προβολή κάθε ιστορικού και λαογραφικού στοιχείου του νησιού μας. Ως έκφραση αυτού του ενδιαφέροντος και της αγωνίας των Νισυρίων της Αττικής, ιδρύθηκε το 1961 η Εταιρεία Νισυριακών Μελετών με έδρα την Αθήνα. Στα δεξιά του κειμένου παρατίθεται το ιδρυτικό Πρακτικό της. Είναι επιστημονικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και από το θέρος του 2001 τελεί υπό την επίτιμον Προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε Έπαινον στην Εταιρεία ως αναγνώριση του επιτελούμενου από αυτήν έργου.

Από τον Νοέμβριο του 2021, η Εταιρεία Νισυριακών Μελετών, έχει εγγραφεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, με α.α. 37847. Δείτε την σχετική υπουργική απόφαση εδώ.

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούν οι:

1. Κωνσταντίνος Διαμ. Χαρτοφύλης Πρόεδρος

2. Γιάννης Νικ. Κουμέντος Αντιπρόεδρος

3. Ειρήνη Παν. Κατσιματίδου Γενική Γραμματεύς

4. Ιωάννης Κων. Νικολόπουλος Ταμίας

5. Μιχαήλ Νικ. Βεζυρόγλου Μέλος

6. Ασημένη Τρ. Μπίλλη Μέλος

7. Νικόλαος Παν.- Ιωάν. Νικολόπουλος ΜέλοςΕπιστημονική Επιτροπή:

1. Γενά Αγγελική Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2. Διακομιχάλης Μιχαήλ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

3. Διατσίγκου-Νικολοπούλου Ευγενία Αρχαιολόγος, Msc (OXON)

4. Ζαχαριάδης Θεοδόσης Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

5. Καλογήρου Στέφανος Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

6. Καλύβας Στάθης Πανεπιστήμιο Οξφόρδης. Μέλος, Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών Αμερικής και Βρετανικής Ακαδημίας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

7. Κοντορίνη Βάσα Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

8. Κουρούνη Μαίρη Πανεπιστήμιο Πειραιώς

9. Μαστοργιάννη Ασπασία Πανεπιστήμιο Αιγαίου

10. Νομικού Παρασκευή Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

11. Οικονομίδης Γρώργιος Φιλόλογος (Ελληνική-Αγγλική)

12. Σακελλαρίδης Ν. Ιωάννης Johns Hopkins Univ., Αμερική

13. Σακελλαρίδης Νεοφ. Νικόλαος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λάρισα

14. Σκούρτου Ελένη Πανεπιστήμιο ΑιγαίουΑντιπρόσωποι της Εταιρείας είναι:

1. Γεώργιος Νικ. Σακελλαρίδης Νίσυρος

2. Ντίνος Ράλλης ΗΠΑ

3. Ευαγόρας και Μαρία Νικολάου Ρόδος

4. Κωνσταντίνος Γ. Σαρρής ΚωςΔιατελέσαντες πρόεδροι:

Ν. Σακελλαρίδης, 18/4/1962-10/03/1981

Γ. Παρθενιάδης, 10/03/1981-14/04/1984

Αρ. Γιαννίδης, 14/04/1984-16/06/1997

Χ. Καρανίκης, 16/06/1997-09/05/2000

Κ. Χαρτοφύλης, 09/05/2000-ΣυνεχίζειΠεποίθηση των μελών της Εταιρείας είναι ότι αποτελεί υποχρέωση και εκπλήρωση χρέους ιερού προς τους προγόνους τους Νισυρίους, να διαφυλάξουν ως κόρην οφθαλμού ό,τι εκείνοι δημιούργησαν γιατί αυτός είναι ο πνευματικός πλούτος και οι πνευματικές παρακαταθήκες, που θα κληροδοτήσουν στις νέες γενιές. Γι’ αυτό κάθε προσπάθεια και κάθε κόπος προς την κατεύθυνση αυτή είναι επιβεβλημένα.