NEA

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΤΟΜΟΥ, «Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ. 4-6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2001», και «ΝΙΣΥΡΙΑΚΑ», τ. 21ος.
11/08/2021 Με την αθρόα προσέλευση Νισυρίων και παρεπιδημούντων, αλλά με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του επετειακού τόμου με το χρονικό της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Νίσυρο τον Αύγουστο του 2001, παρουσία του Σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, του δημάρχου κ. Χρ. Κορωναίου, των αντιδημάρχων, και των μελών του Δημ. Συμβουλίου, του στρατιωτικού διοικητού, του Λιμενάρχου, προέδρων και μελών των Νισυριακών συλλόγων της διασποράς κ.ά. Τον τόμο παρουσίασε ο λόγιος συμπολίτης μας Κώστας Ευστ. Σκανδαλίδης.
Ακολούθησε η παρουσίαση του 21ου τόμου «ΝΙΣΥΡΙΑΚΑ», από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Κώστα Χαρτοφύλη και τη φιλόλογο Ασημένη Μπίλλη.

ΝΙΣΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020 Στην προσπάθειά μας να συγκεντρώσουμε στοιχεία και φωτογραφίες για νισύρικα έργα τέχνης που βρίσκονται σε ξένα μουσεία, με την καθοριστική βοήθεια της συνεργάτιδας και φίλης της Εταιρείας μας αρχαιολόγου Μελίνας Φιλίμονος-Τσοποτού, το μουσείο Antikensammlung Staatlitche του Βερολίνου, μας απέστειλε φωτογραφίες από οκτώ ειδώλια από τη Νίσυρο, που εκτίθενται στις αίθουσές του. Οι φωτογραφίες θα αναρτηθούν στη σχετική στήλη, εν ευθέτω χρόνω.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΜΙΛΤ. ΛΟΓΟΘΕΤΗ
12/08/19 Την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, στην αίθουσα Ζωσιμοπούλειο, η Εταιρεία μας τίμησε τον συμπατριώτη μας Μιλτιάδη Λογοθέτη για την πολύχρονη προσφορά του στα Δωδεκανησιακά γράμματα και για την τιμή που η όλη δραστηριότητά του προσδίδει στην Νίσυρο. Περισσότερα, στο ΚΕΦ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ/ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ
11/08/18 Το απόγευμα του Σαββάτου 11 Αυγούστου, οι κάτοικοι και οι ευρισκόμενοι στη Νίσυρο επισκέπτες, κατέκλυσαν τους χώρους στις βεράντες του δημοτικού ξενώνα στο λιμάνι της Νισύρου και στην ειδυλλιακή ατμόσφαιρα που δημιουργούσε η υπέροχη θέα της δύσης του ηλίου στον ορίζοντα του Αιγαίου, απήλαυσαν μια εκδήλωση με έντονα στοιχεία λογοτεχνίας, ιστορίας, λαογραφίας, αλλά και εθιμικού και κληρονομικού δικαίου. Ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του συμπατριώτη μας καθηγητού στο ΑΠΘ κ. Ζαχαρία Τσιρπανλή, με τίτλο, «ΓΑΜΗΛΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ. 19ος ΑΙΩΝ», έκδοση της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών. Πρόκειται για την ανάλυση 339 προικοσυμφώνων της Νισύρου, από το 1837 έως το 1894.
Η εκδήλωση ετέθη υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου. Ο παριστάμενος και εκπροσωπών τον συγγραφέα σεβασμιότατος μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. κ. Ναθαναήλ, απηύθυνε εμπνευσμένο χαιρετισμό, η Δρ Ελένη Σκούρτου παρουσίασε το έργο και ο πρόεδρος της Εταιρείας μας Κώστας Χαρτοφύλης παρουσίασε την επιστημονική πορεία του συγγραφέως. Την εκδήλωσε συντόνιζε η Γεν. Γραμματεύς της Εταιρείας μας Ειρήνη Π. Κατσιματίδου.
Πατήστε εδώ για την μαγνητοσκόπηση της εκδηλώσεως.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ
12/08/17 Σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της Νισύρου συγκέντρωση, έγινε η παρουσίαση του μουσικού λευκώματος «Η ΝΙΣΥΡΟΣ ΧΟΡΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΡΑΟΥΔΑ», το απόγευμα του Σαββάτου 12 παρελθόντος Αυγούστου, παρουσία, του Σεβ/του μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, (ο οποίος μετέφερε και την ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου), του δημάρχου Νισύρου κ. Χρ. Κορωναίου, του πρώην υπουργού κ. Γ. Νικητιάδη, και των προϊσταμένων των τοπικών αρχών.
Το μουσικό λεύκωμα παρουσίασαν οι, Γιάννης Χαρτοφύλης, Ασημένη Μπίλλη και Φλώρα Πατρίκη, ενώ η Αννα-Μαρία Καρακωνσταντίνου, απήγγειλε σχετικό με την ενσωμάτωση ποίημα του Φώτη Βαρέλη, δοθέντος ότι το λεύκωμα αποτελεί τη συμμετοχή της Εταιρείας στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με τη μητέρα πατρίδα.
Τραγούδησαν, από μικροφώνου οι, Κατερίνα Μαραγκού, Παναγιώτα Δανασή και Δημήτρης Λογοθέτης, και από τους ψηφιακούς δίσκους, οι Μαρίκα Γιαννιού, Καλλιόπη Χάσκα, π. Ευστάθιος Αρκαμούζης και Άννα-Νεκταρία Χαρτοφύλη.
Στη συνέχεια, ο σύλλογος γυναικών Νισύρου χόρεψε τοπικούς χορούς και η εκδήλωση έκλεισε με προσφορά τοπικών γλυκισμάτων και κυρίως λουκουμάδων.

14/11/17 Στις 14 Νοεμβρίου, εορτή του πολιούχου της Ρόδου Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Ρόδου, έγινε η παρουσίαση του λευκώματος από τους Γιάννη Χαρτοφύλη, Μανόλη Μακρή και Γιώργο Χατζηπέτρο με συντονίστρια την πρόεδρο της ΠΟΡΦΥΡΙΔΟΣ Σοφία Δημητριάδη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της εταιρείας Κ. Χαρτοφύλης. Ακολούθησαν χοροί της Νισύρου από το χορευτικό συγκρότημα της ΠΟΡΦΥΡΙΔΟΣ και η εκδήλωση έκλεισα με κεράσματα από τη Νίσυρο, λουκουμάδες και σουμάδες.

12/03/18
Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου και ώρα 18.00 έγινε στην βιβλιοθήκη της Κω η παρουσίαση του μουσικού λευκώματος "Η ΝΙΣΥΡΟΣ ΧΟΡΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΡΑΟΥΔΑ σε συνεργασία με τον Πνευματικό Όμιλο Κω ο Φιλητάς, παρουσία του μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, του προέδρου του δημοτικού Συμβουλίου Κω κ. Ν. Μυλωνά, της περιφερειακής συμβούλου κ. Ειρ. Σβύνου της εκπροσώπου της παράταξης «ΟΡΑΜΑ» κ. Σ. Κανταρζή και πλήθους κόσμου. Το λεύκωμα παρουσίασαν, ο άρχων πρωτοψάλτης μουσικολόγος κ. Γ. Χατζηθεοδώρου, ο Πρόεδρος της Εταιρείας μας, και η Ξανθίππη Αγρέλλη, ενώ ο πρόεδρος του Φιλητά κ. Κ. Ιωάννου συντόνιζε την εκδήλωση. Στο τέλος προσεφέρθησαν λουκουμάδες και σουμάδα από τη Νίσυρο.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
5/10/17
Μετά από συνεννόηση του προέδρου της Εταιρείας μας, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον ίδιο, τον πατέρα Ευστάθιο Αρκαμούζη και τη Γεν. Γραμματέα Ειρ. Κατσιματίδου, επεσκέφθησαν την 5η Οκτωβρίου 2017 τον Πρόεδρο της δημοκρατίας και του προσέφεραν το μουσικό λεύκωμα. Ο Πρόεδρος υπεδέχθη με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα την αντιπροσωπεία και κατά τη μακρά συζήτηση που ακολούθησε σε εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα, αφού αναφέρθηκε στη μακρόχρονη γνωριμία του με τον κ. Χαρτοφύλη, ενημερώθηκε για τη σημερινή κατάσταση του νησιού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, επιδείξας μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα της γεωθερμίας. Τέλος, αποδεχόμενος πρόταση του Κ. Χαρτοφύλη, υπεσχέθη να παρευρεθεί στη Νίσυρο κατά την 70η επέτειο της ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου. Για να τηρηθεί η διαδικασία του πρωτοκόλλου, ειδοποιήθηκε ο δήμαρχος κ. Χρ. Κορωναίος ο οποίος απέστειλε αμέσως την προβλεπομένη πρόσκληση. Πράγματι, ο Πρόεδρος ετίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις στις 7 Μαρτίου του 2018, όπως αναφέρεται σε άλλη στήλη.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Παραλλήλως προς τη δραστηριότητά μας στον πολιτισμικό τομέα, είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και επεμβαίνουμε όπου απαιτηθεί, για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και διαφυλάξεως της οικολογικής αρμονίας του νησιού μας. Μετά την απόφαση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες να δημοσιεύσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για στρατηγικό εταίρο προς εκμετάλλευση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο, ενέργεια που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της ότι εφ’ όσον δεν συμφωνούν οι κάτοικοι δεν πρόκειται να προχωρήσει, η Εταιρεία μας υπέβαλε Υπόμνημα-Καταγγελία κατά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες: α) Στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, για παράβαση κοινοτικής νομοθεσίας και β) Στον Γενικό Επιθεωρητή Ελεγκτών Δημοσίας Διοικήσεως, για παράβαση διατάξεων της ελληνικής νομοθεσίας.

ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
4/01/18
Στις 14 Ιανουαρίου έλαβε χώρα στην Γιαννίδειο Νισυριακή Εστία η γενική συνέλευσις των μελών της εταιρείας και ακολούθησαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος Κ. Χαρτοφύλης, Αντιπρόεδρος Ι. Κουμέντος, Γενική Γραμματεύς Ειρ. Κατσιματίδου, Ταμίας Ι. Νικολόπουλος και μέλη Μ. Βεζυρόγλου, Ασ. Μπίλλη και Ν. Νικολόπουλος.