ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΙΚΤΩΡΙΑ & ΑΛΜΠΕΡΤ

Στο Μουσείο Victoria and Albert στο South Kensington του Λονδίνου, στο Τμήμα «Υφάσματα-Κεντήματα», (στον ημιόροφο), εκτίθενται τρία κεντήματα που προέρχονται από τη Νίσυρο. Φωτογραφίες της Μαρίας Κ. Χαρτοφύλη με την άδεια και τη βοήθεια της Διευθύνσεως του Μουσείου, την οποία, διεύθυνση, και από τη θέση αυτή ευχαριστούμε. Οι δύο εκ των δωρητών, οι καθηγηταί R. M. Dawkins και A.J.B. Wace συνεδέοντο με φιλία με τον συμπατριώτη μας ιατρό και λαογράφο Γ. Καζαβή και είχαν επισκεφθεί τη Νίσυρο.
Το τρίτο κέντημα είναι από τον Εμπορειό της Νισύρου και αγοράστηκε από το ζεύγος των, Άγγλου αρχαιολόγου Theodore και της συζύγου του Mabel Bent, κατά την επίσκεψή της στη Νίσυρο, το 1885.

  • 1. Κάλυμμα μαξιλαριού (αριστερά στη φωτογραφία). 19ος αιώνας. Από ΝΙΣΥΡΟ Δωδεκανήσου. Μετάξι σε λινό, με σταυρωτή βελονιά. Παρεδόθη από τον καθηγητή Α. J.B. WACE.

  • 2. Κάλυμμα μαξιλαριού 19ου αιώνα από ΝΙΣΥΡΟ Δωδεκανήσου. Μετάξι σε βαμβάκι με μονή και προεξέχουσα (Gobelin) βελονιά. Παρεδόθη από τις κυρίες Λίμπερτυ από την συλλογή Bent.

  • 3. Κόκκινο βολάν κρεβατιού από ΝΙΣΥΡΟ Δωδεκανήσου. 19ου αιώνα. Μετάξι με σταυρωτή βελονιά και δαντέλα γύρω-γύρω.Παρεδόθη από τον καθηγητή R.M. Dawkins.